Foto's en andere bestanden koppelen

Behalve het vastleggen van de titelbeschrijving van een document kunt u ook allerlei bestanden aan een titel koppelen.

Zo kunt u bijvoorbeeld de gescande omslag van het boek koppelen aan de titelbeschrijving (of een Word-document met een uitgebreide toelichting op het boek of de volledige inhoud van een intern rapport; of zelfs een filmpje).

Voor het koppelen van een fotobestand gaat u als volgt te werk:


  1. Klik op de knop Koppelingen
    U ziet een scherm zoals in figuur 4-5
  2. Klik op de knop Bladeren
  3. Selecteer het te koppelen bestand van uw harde schijf of server. 
  4. Klik op de knop Upload
    U ziet een icoontje van het geüploade bestand in de bovenste helft van het scherm.


Figuur 4-5: Scherm voor het koppelen van foto’s aan documenten


Het koppelen van andere bestandstypen gaat op vergelijkbare wijze. De volgende bestandsformaten kunnen aan een titel worden gekoppeld:

 Afbeeldingen:        .jpg; .png
 Audio:                .mp3';
 Documenten:        .pdf;.docx;.xlsx;.epub


T
Boekomslagen mag u gratis downloaden vanuit het NBD/Biblion bestand zie: Boekomslagen koppelen via NBD/Biblion bestend


T
De gekoppelde bestanden mogen niet groter zijn dan 16 MB per stuk. Wilt u toch grotere bestanden koppelen, dan kunt u ze beschikbaar stellen door bijvoorbeeld een link naar het bestand dat op uw eigen webserver staat. Neemt u contact op met onze helpdesk voor meer informatie.


T
Let op dat u de bestanden die u upload allemaal verschillende bestandsnamen hebben. Voor afbeeldingen van boekomslagen is het handig als u deze als bestandsnaam het ISBN geeft of de titel van het boek. Maar let dan op dat u de afbeelding van de DVD met de verfilming van het boek een andere naam geeft!

Bij het uploaden van de gekoppelde bestanden worden bestanden met dezelfde bestandsnaam overschreven.


U kunt het probleem oplossen door – vóórdat u de bestanden uploadt naar Aura Online - in één bepaalde map op uw harde schijf of server te plaatsen. Zo heeft een goede controle dat er geen dubbele bestandsnamen ontstaan. 


Tp
Bij gekoppelde bestanden kan het vinkje “Publiek” uitgevinkt worden. Leners moeten dan ingelogd zijn om het bestand te kunnen openen. 


Via Aura Catalogus - Bestandsbeheer - PDF Toegangsregistratie kunt u bepaalde klassen kiezen, die vervolgens alleen na inloggen toegang krijgen tot koppelingen die niet Publiek zijn. Zo kan bijvoorbeeld een lener uit de klas "Docent" alleen na inloggen toegang krijgen tot een PDF die niet op publiek staat maar leerlingen kunnen de pdf ook na inloggen niet openen als de klas niet opgenomen is bij PDF toegangsrestrictie

Zie: PDF toegangsrestrictie 


Via Uitgebreid zoeken – meer zoekvelden – kan “Met gekoppelde PDF/ePUB” opgevraagd worden zodat bij de gewenste documenten de betreffende koppeling aangepast kan worden.