Basis Aura Rapport Ontwerpen

Geïntegreerde software

De Aura Rapportontwerper wordt niet door Aura Software bv gemaakt maar door de firma Stimulsoft. De rapportontwerper van Stimulsoft is geïntegreerd in Aura Online. We hebben voor deze rapportgenerator gekozen omdat deze de meeste flexibiliteit biedt en daarmee de gebruiker alle mogelijkheden biedt om juist dat ene ontwerp te maken dat nodig is. Ook de gebruikersinterface is – voor een complex programma als een rapportontwerper – relatief eenvoudig. De Aura Rapportontwerper bevat veel meer mogelijkheden dan u nodig zult hebben. De helpteksten beperken we daarom tot de ‘basics’. Wilt u meer weten over de Aura Rapportgenerator? Dan kunt u de complete handleiding van de rapportontwerper downloaden. Deze bevat 1.004 pagina’s! 

Aura Standaard Rapportontwerp gebruiken

De Aura Rapport Ontwerper is de moeilijkste en meest omvangrijke functie in Aura Online. Voor alle rapportontwerpen in Aura Online is daarom al een standaard ontwerp gemaakt. Dit ontwerp kunt u aanpassen aan uw eigen wensen, zodat u niet helemaal vanaf ‘scratch’ hoeft te beginnen.

Het Aura Standaard Rapportontwerp kunt u als volgt opvragen:

 1. Kies Aura Catalogus | Rapport ontwerpen of Aura UitleenAdministratie Rapport ontwerpen 
 2. Kies het gewenste rapporttype

  In onderstaand voorbeeld hebben we gekozen voor Barcode etiketten.

       Figuur 9-1: Scherm voor het maken van een Standaard ontwerp voor barcode-etiketten.


 1. Vul bij Maak een nieuw ontwerp op basis van een voorbeeld sjabloon een rapportnaam in.
  Bijvoorbeeld Standaard Barcode etiket.
 2. Klik op de knop Ontwerp.
  De Aura Rapportontwerper wordt nu opgestart en opent het standaard ontwerp.
 3. Dit ontwerp kunt u nu aanpassen aan uw eigen wensen.
  Hoe u dit kunt doen leest u in de volgende paragrafen.
 4. Klik op het diskette-icoontje links boven in het scherm of kies Bestand | Rapport bewaren
  (het diskette-icoontje links boven in het scherm)
 5. Kies Bestand | Afsluiten.


Het nieuwe rapportontwerp wordt nu getoond in de blauwe tabel met rapportontwerpen en is beschikbaar in het afdrukscherm van dit rapport.


Hetzelfde principe geldt ook voor het maken/openen van een standaard ontwerp voor een Aanwinstenlijst, Zoekresultaat, Rugetiketten, Rappeloverzichten, Rappelbrieven en Lenerspassen.

Beheer van rapportontwerpen

Als u eenmaal een aantal rapporten hebt gemaakt kunt u een voorbeeld van de aangemaakte rapportontwerpen bekijken, maar ook de naam van het rapportontwerp wijzigen, het rapportontwerp zelf wijzigen of het rapportontwerp verwijderen.

Dit kan eenvoudig door achter de rapportnaam te klikken op het betreffende icoontje.


Figuur 9-3: Scherm voor het beheer van de rapportontwerpen voor de barcode-etiketten.

Dupliceren

Wilt u een bestaand rapportontwerp aanpassen en onder een nieuwe naam opslaan? Dan moet u het bestaande rapportontwerp eerst dupliceren en daarna de naam van de kopie aanpassen.


T p

Doe dit ook als u een bestaand ontwerp wilt wijzigen! Het is altijd verstandig om het rapportontwerp eerst te dupliceren: mocht u bij het wijzigen een fout maken die u niet meer ongedaan kunt maken dan hoeft u niet bang te zijn dat het originele ontwerp verloren gaat.

Regelmatig opslaan

Belangrijke T p

Sla uw rapportontwerp regelmatig op. Als u bezig bent met het maken van een rapportontwerp ziet het systeem dit als ‘idle-time’, alsof u niet aan het werk bent met Aura Online en wordt u na 20-30 minuten automatisch uitgelogd. U kunt uw ontwerp dan niet alsnog opslaan en alle aanpassingen gaan verloren.