Aura Junior dbos PO. De ideale leerlingportal voor de Bibliotheek op school

De schoolbibliotheek is een uitstekende plek om het lezen te bevorderen.

Aura Junior is door de KB geaccrediteerd als leerlingportal voor basisscholen met de Bibliotheek op school en is de perfecte keuze voor elke schoolbibliotheek. Aura Junior is een handig hulpmiddel voor de bevordering van leesplezier. Kinderen kunnen:

 • zoeken in de catalogus
 • boekverslagen maken en lezen
 • leestips krijgen
 • gelezen boek waarderen met sterren
 • lijst inzien van meest gewaardeerde boeken
 • verzamelde websites bekijken
 • direct doorschakelen naar gekoppelde website, pdf, foto of filmfragment
 • aanwinsten en themalijsten bekijken
 • boeken zoeken op leeftijd of niveau
 • op ontdekkingstocht in de catalogus d.m.v. afbeeldingen op thema
 • zelf innemen en uitlenen
 • vanuit Aura Junior ook zoeken in de catalogus van uw bibliotheek
 • handige leerlingapp gebruiken: ideaal met Chromebooks in de klas
 • Ook beschikbaar: koppeling met COOL platform

Is uw bibliotheek op zoek naar betaalbare en gebruiksvriendelijke bibliotheeksoftware voor de basisscholen in uw werkgebied die starten met de Bibliotheek op school? Maar wilt u geen kopzorgen of veel tijd spenderen aan het ondersteunen van de scholen bij het gebruik van de software? Aura Junior biedt u de ideale oplossing. 

Gemoedsrust en tijdsbesparing
Met Aura Junior koopt u gemoedsrust en bespaart u tijd, want wij nemen u de zorg voor Aura Junior op de scholen volledig uit handen. We regelen de migraties en nieuwe aansluitingen en we ondersteunen de scholen bij het gebruik van de software. Scholen kunnen met al hun vragen rechtstreeks bij onze helpdesk terecht die hen vlot en deskundig op weg helpt. Leerlinggegevens inlezen vanuit Parnassys/Esis, barcode,- en rug-etiketten maken en printen? Dat kunnen scholen gemakkelijk zelf uitvoeren, met onze ondersteuning. Uw bibliotheek kan zich volledig richten op de inhoudelijke advisering aan scholen.

Titels downloaden en andere materialen invoeren, themalijsten publiceren op de homepage, kinderen assistent maken en zelf laten uitlenen en innemen, trefwoorden koppelen, iconen gebruiken voor categorie-, materiaal-, niveau- en genreaanduiding? Het kan allemaal met Aura Junior. 

Aura Junior is een cloud applicatie, dus inloggen en starten maar! Een abonnement op Aura Junior is inclusief onderhoud van de applicatie en ondersteuning door onze helpdesk. Wij ontzorgen uw bibliotheek. U houdt meer tijd over voor uw kerntaken.

Gebruiken de scholen waar u mee samenwerkt momenteel andere bibliotheeksoftware? Bijvoorbeeld v@school of schoolWise? Geen probleem. Wij hebben veel ervaring met het converteren van catalogi naar Aura Junior. We voeren deze conversies vaak gratis uit. 

Koppeling met webshop van NBD Biblion: boeken bestellen voor de scholen in uw werkgebied
Met de handige Collectiewijzer in Aura Junior vergelijkt u de schoolbibliotheekcollectie met diverse actuele advieslijsten voor het onderwijs. Aura Junior toont de titels die in de schoolbibliotheek ontbreken. U kunt de boeken direct bestellen vanuit Aura Junior. Handiger kan niet. De boeken worden door NBD Biblion op school bezorgd. Op deze manier kunt u efficiënt en snel de collectie uitbreiden met interessante titels die de kinderen graag zullen lezen. Ook zoekt u in de Aura Collectiewijzer makkelijk naar boeken  in de webshop van NBD Biblion. Aura Junior laat u weten of het boek al in de schoolbibliotheek aanwezig is. U bepaalt of u het boek wilt aanschaffen en hoeveel exemplaren u wilt bestellen. Zo makkelijk is het om de collecties op de scholen up-to-date te houden.

Dashboard voor de uitleenstatistieken
Met behulp van het Aura Junior Dashboard vraagt u over iedere gewenste periode, met een simpele muisklik de uitleengegevens op van alle aangesloten scholen. De uitleenstatistieken worden  per school/jaargroep getoond. Wel zo handig voor de Monitor van dBos.

Wisselcollecties
Ook is er een aanvullende module beschikbaar voor het beheren van wisselcollecties op de scholen. Doet uw bibliotheek niet mee aan dBos? Geen probleem. Ook dan kunnen de scholen in uw werkgebied gewoon aan de slag met Aura Junior.

Lees de folder

Lees wat bibliotheken zeggen over het werken met Aura Junior op de scholen

Jan-Paul Röst, Regisseur ‘Kinderen en Ouders’ bij BiblioPlus in Boxmeer en Cuijk:

“Onze 60 basisscholen lenen via de Bibliotheek op School uit met Aura Junior. Het mooie van het systeem is de flexibiliteit en dat het ingericht kan worden naar de specifieke wensen van iedere school. Als BiblioPlus hebben we op ieder moment zicht op de uitleningen van alle scholen. We zien direct op welke scholen de leerlingen veel boeken lezen en waar ze nog wat hulp van ons kunnen gebruiken.”


 Willy Blom, adjunct directeur bij Bibliotheek Rivierenland: 

“Dankzij de keuze voor Aura Junior voor bijna 100 basisscholen in ons werkgebied houdt Bibliotheek Rivierenland meer middelen beschikbaar voor informatievoorziening op de scholen en voor de aankoop van boeken. Goed nieuws, want het primaire doel van dBos is immers niet om te investeren in kostbare bibliotheeksoftware, maar om de taal- en leesvaardigheid van de leerlingen te stimuleren”. 

Marianne Mondeel, Programmamaker Jeugd bij Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA):

"In 2020 zijn bijna 100 basisscholen in Amsterdam overgestapt van v@school naar Aura Junior. Zoals het er nu uitziet heeft het ons gebracht wat we hoopten. De ondersteuning aan scholen is goed, professioneel en snel. We zouden andere bibliotheken zeker adviseren om samen te werken met Aura Software.”