Aura Junior dbos PO. De ideale leerlingportal voor de Bibliotheek op school

De schoolbibliotheek is een uitstekende plek om het lezen te bevorderen.

Aura Junior is door de KB geaccrediteerd als leerlingportal voor basisscholen met de Bibliotheek op school en is de perfecte keuze voor elke schoolbibliotheek. Aura Junior is een handig hulpmiddel voor de bevordering van leesplezier. Kinderen kunnen:

 • zoeken in de catalogus
 • boekverslagen maken en lezen
 • leestips krijgen
 • gelezen boek waarderen met sterren
 • lijst inzien van meest gewaardeerde boeken
 • Verzamelde websites bekijken
 • direct doorschakelen naar gekoppelde website, pdf, foto of filmfragment
 • aanwinsten en themalijsten bekijken
 • boeken zoeken op leeftijd of niveau
 • op ontdekkingstocht in de catalogus d.m.v. afbeeldingen op thema
 • zelf innemen en uitlenen
 • vanuit Aura Junior ook zoeken in de catalogus van uw bibliotheek
 • handige leerlingapp gebruiken: ideaal met Chromebooks in de klas
 • Ook beschikbaar: koppeling met COOL platform

Is uw bibliotheek op zoek naar betaalbare en gebruiksvriendelijke bibliotheeksoftware voor de basisscholen in uw werkgebied die starten met de Bibliotheek op school? Aura Junior biedt u de ideale oplossing.

Titels downloaden en andere materialen invoeren, makkelijk leerlingen inlezen vanuit Parnassys/Esis, barcodes en rugetiketten genereren en printen, themalijsten publiceren op de homepage, kinderen assistent maken en zelf laten uitlenen en innemen, trefwoorden koppelen, iconen gebruiken voor categorie-, material-, niveau- en genreaanduiding? Het kan allemaal met Aura Junior. Aura Junior is een Cloud applicatie, dus inloggen en starten maar!

Een abonnement op Aura Junior is inclusief onderhoud van de applcatie en ondersteuning door onze hoog gewaardeerde helpdesk. Uw bibliotheek wordt ontzorgd. U houdt meer tijd over voor uw kerntaken.

Gebruiken de scholen waar u mee samenwerkt momenteel andere bibliotheeksoftware? Bijvoorbeeld v@school of schoolWise? Geen probleem. Wij hebben veel ervaring met het converteren van catalogi naar Aura Junior. We voeren deze conversies vaak gratis uit. 

Met de handige Collectiewijzer in Aura Junior kunt u de schoolbibliotheekcollectie vergelijken met diverse advieslijsten voor het onderwijs. Aura Junior toont de titels die in de schoolbibliotheek ontbreken. U kunt de boeken direct bestellen vanuit Aura Junior. Handiger kan niet. De boeken worden dan door NBD Biblion op school bezorgd. Op deze manier kunt u makkelijk en snel de collectie uitbreiden met interessante titels die de kinderen graag zullen lezen.

Met behulp van het Aura Junior Dashboard vraagt u over iedere gewenste periode, met een simpele muisklik de uitleengegevens op van alle aangesloten scholen. De uitleenstatistieken worden  per school/jaargroep getoond. Wel zo handig voor de Monitor van dBos.

Ook is er een aanvullende module beschikbaar voor het beheren van wisselcollecties op de scholen. Doet uw bibliotheek niet mee aan de Bibliotheek op school? Geen probleem. Ook dan kunnen de scholen in uw werkgebied gewoon aan de slag met Aura Junior.

Lees de folder

Lees wat bibliotheken zeggen over het werken met Aura Junior op de scholen

Willy Blom, adjunct directeur bij Bibliotheek Rivierenland: 

“Dankzij de keuze voor Aura Junior voor bijna 100 basisscholen in ons werkgebied houdt Bibliotheek Rivierenland meer middelen beschikbaar voor informatievoorziening op de scholen en voor de aankoop van boeken. Goed nieuws, want het primaire doel van dBos is immers niet om te investeren in kostbare bibliotheeksoftware, maar om de taal- en leesvaardigheid van de leerlingen te stimuleren”. 

Marianne Mondeel, Programmamaker Jeugd bij Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA):

"In 2020 zijn bijna 100 basisscholen in Amsterdam overgestapt van v@school naar Aura Junior. Zoals het er nu uitziet heeft het ons gebracht wat we hoopten. De ondersteuning aan scholen is goed, professioneel en snel. We zouden andere bibliotheken zeker adviseren om samen te werken met Aura Software.”